Чоловіча роль другого плану

21.12.2022
0
491

Є така номінація на нагороди в кіноакадеміях – «Чоловіча роль другого плану». Її зазвичай дають другорядним акторам, які хоч і не були головними героями фільму, але на відмінно виконали свою роль.

В історії з Різдвом так само. Ми читаємо там про Марію, про Ірода, про Ісуса; там є їхня пряма мова, опис цих осіб, певні епізоди про них і навіть інколи невеличка біографія.

А ось про Йосипа ми знаємо дуже мало, але однак його роль у цій історії мегаважлива. Що ми знаємо про нього? Він родом із Віфлеєма, із Давидового роду, із Веніамінового племені. Йосип не був старим (як часто змальовує його католицька чи православна традиція), батька звали Яків, професія – тесля. У Біблії жодного разу не сказано, що він говорив, і згадують його лише Матвій та Лука в історіях про народження Ісуса, принесення Його в храм та коли Йому було 12 років.

Але є чому навчитися навіть із його маленької епізодичної ролі.

Ось кілька висновків із цієї та іншої історій (див. Єв. від Луки):

Він був праведний. Його позиція – жити максимально правильно перед Богом.

Він відмовився висміяти / відомстити. Навіть образа, як він думав, через зраду нареченої Марії не змусила його хоч трішки вилити свій гнів та помститися.

Він чув Бога через сни; три рази він бачив сни від Бога. Це вказує на певну чутливість Йосипа до Бога та водночас на бажання Бога говорити з ним. А це, повірте, вартує багато.

Він слухався Бога. Послух притаманний справді смиренним людям. Тварини не можуть слухатися добровільно, їх змушують, а от люди можуть – і це ознака покірності.

Він ставив Боже вище власного. Немаловажний фактор – спочатку Боже, а потім своє. Це видно зі ставлення Йосипа до проблем, із якими він стикнувся, усе-таки одружившись.

Він оберігав Боже. Ризикував життям, був змушений виїхати в іншу країну. І все це заради того, щоби зберегти те, що йому довірив Бог. А точніше – тих, кого йому довірив Бог.

Що ми можемо навчитися від Йосипа?

5. Не дозволяй образі зруйнувати Божу справу. Часто саме наші образи можуть зашкодити здійснити Богові Свій план в нашому житті. Уміти витримувати образи – серйозний критерій зрілості. Нам потрібні люди з твердою шкірою і м’яким серцем, а не навпаки.

4. Став Божі речі вище за свої амбіції. Коли на престолі нашого серця сидить короноване «Я»: я хочу, я люблю, мені потрібно і т. ін. – ми будемо все життя рабами власних пристрастей. Дозвольте Богові бути Богом.

3. Живи праведно та вмій чути Бога. Це просто й водночас складно, але варто зрозуміти: якщо я ходитиму з Богом праведно – Він захоче мати спільність зі мною.

2. Будь милостивий до інших і справедливий до себе. Ми судимо інших по ділах, а себе – по мотивах; саме тому ми часто хочемо справедливості до інших і милості до себе. А треба суди себе, а не інших; будь поблажливий до інших, а не до себе.

1. Не ігноруй ролі другого плану. Наші амбіції часто хочуть першості, авангарду, а мистецтво бути другим часто зневажається. Натомість у Бога немає неважливих ролей. Якщо Він хоче тебе використати за кулісами, упорайся з цим на 100% – і ти обов’язково отримаєш свою нагороду. 

Валентин Ярошенко



Додати коментар

Пожертвувати