Ліки від депресії

31.03.2020
0
959

Нині, коли у всьому світі набув поширення коронавірус і в багатьох країнах запроваджено карантин, люди в паніці закуповують продукти і багато хто перебуває в депресивному стані. Люди розгублені, не знають, що робити. Де ж знайти ліки від пригнобленого духа? Як перемогти депресію?

Практично всі люди переживають депресивні стани. Але власне депресія — це тривалий пригнічений стан, викликаний фізіологічними чи соціальними чинниками. У нашому випадку, звісно, це соціальні чинники.

Що говорить про це Біблія? У Книзі Приповістей, 17:22, сказано: «Радісне серце добре лікує, а пригноблений дух сушить кості». Тобто радісне серце — це ліки від депресії. Як же його набути? І чим ще можна вилікуватися від цієї недуги? Хочу дати декілька порад, якими сам користуюся.

Порада перша: Концентруйтеся на виконанні бажань Божих

Щаслива не та людина, усі бажання якої виконуються. Щаслива та, яка виконує те, що хоче Бог. А Боже бажання — поширювати Добру Новину, що Ісус — Спаситель і Він спасає людей не тільки від короно-вірусу, але й від найстрашнішого вірусу, який може погубити нашу душу, — від гріха.

Порада друга: Роздумуйте над Словом Божим

У першому псалмі сказано, що блаженний муж, який роздумує над Законом Божим удень і вночі. Така людина буде як пишне, зелене дерево, посаджене над водним потоком, і їй у всьому, що чинить, щастить.

Порада третя: Пильнуйте про правильне «завантаження»

Стежте за тим, які думки приходять до вас, коли ви прокидаєтеся вранці. Іноді про людину кажуть: «Не з тієї ноги встала». Це починається з того, що людина, прокинувшись, думає: «О, який сьогодні важкий день. Погода не така. Усе не так…» Замість того, щоб подякувати Богові.

Якщо ж людина, прокинувшись, скаже: «Дякую, Боже, за день, Тобою дарований, що я живий…», то, повірте, це відіб’ється на всьому дню. І депресії буде важко здолати вас, бо ви зайняли правильну позицію.

Порада четверта: Дивіться на Ісуса, щоб не знемогтися душами

Так учить нас Писання: «…біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами, дивлячись на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри… Тож подумайте про Того, хто перетерпів такий перекір проти Себе від грішних, щоб ви не знемоглись, і не впали на душах своїх» (Євр.12:1-3).

Порада п’ята: Прославляйте Бога і дякуйте Йому

Ісус, знаючи, які страждання Його чекають, підняв чашу й подякував. Наша вдячність Богові, прославлення Його й концентрування на Ньому допоможуть багато чого пройти.

Порада шоста: Не нехтуйте молитвою

Молитва цінна не тільки тому, що Бог бачить і чує наші бажання. А ще й тому, що людині стає легше, коли вона промовляє те, що в неї на серці. Коли ми говоримо про це з людьми, то вони можуть щось додати до цього, щось перекрутити, рознести цю інформацію. І потім це бумерангом повертається до нас і стає тягарем. Але не так із Богом. Він зрозуміє і дасть полегшення.

Порада сьома: Співайте

Пісня й музика, як не дивно, - чудесні ліки від депресії. Я нещодавно почув, що в Італії, де нині надзвичайна ситуація й дуже жорсткий карантин, люди виходять на балкони й співають. Вони десь інтуїтивно відчувають, що робити, щоб не зануритися в депресію.

У Книзі Дій апостолів написано, що коли ув’язнили Павла й Силу, то вони замість того, щоб піддаватися депресії, співали.

Порада восьма: Споглядайте Боже творіння

І це споглядання, безумовно, викликає захоплення. Автор псалму каже: «Коли бачу Твої небеса — діло пальців Твоїх, місяця й зорі, що Ти встановив, — то що є людина, що Ти пам'ятаєш про неї» (Пс.8:4-5). Те, що Бог знає тебе й пам’ятає про тебе при тому, що тримає в руках увесь безмежний всесвіт, вселяє впевненість і надію.

Порада дев’ята: Надійтеся на Господа, а не на свій розум

Наш розум багато чого моделює, опираючись на власний досвід. І часто ці моделі формуються під впливом зовнішньої інформації, яка часто буває негативною. Тому й картинки, які виникають у нашій свідомості, негативні. Але коли людина надіється на Господа, вірячи, що все в Його руках, навіть розум буде по-іншому моделювати картину дійсності й майбутнього.

Порада десята: Оголосіть інформаційній піст

З людини виходить те, що її опоганює — цей принцип ми знаходимо в Євангелії. Виходить з неї те, чим вона наповнила своє серце.

Коли ми отримуємо інформацію й сприймаємо її, то якщо вона негативна - негатив буде виходити з нас. Тому я настирно прошу вас: у цей час більше сконцентруйтеся на Слові Божому, на спілкуванні з рідними і не слухайте багато новин, коментарів, які покликані лякати нас і вводити в депресію.

Порада одинадцята: Ведіть здоровий спосіб життя

Сформуйте відповідний розпорядок дня. Не забувайте про фізичні вправи. Правильно харчуйтеся. Це також дуже важливо й для нашого емоційного стану. Завантажте себе певною працею — як-от виконанням домашніх обов’язків тощо. Бо людина, яка працює, більш оптимістично дивиться на життя, ніж та, яка просто лежить без діла.

Порада дванадцята: Благовістість собі.

Проголошуйте Добре новину для себе — «Я спасенний!», «Бог поруч. Він мені допоможе», «Ми це пройдемо». Це нормально, коли людина може розмовляти з собою, тобто розмірковувати про щось.

Звісно, ми в житті будемо проходити долини смертної темряви. «Блаженна людина, що в Тобі має силу свою, блаженні, що в їхньому серці дороги до Тебе, — говорить Писання, — ті, що через долину Плачу переходять, чинять її джерелом, і дощ ранній дає благословення!» (Пс.83:6-7).

Можна спинитися в долині плачу, застрягнути в негативних емоціях. Але ми повинні рухатися вперед із надією на Бога. Бо лише тоді ми зможемо побачити, як дивно Бог провадить нас і вирішує навіть найбільш невирішувані проблеми.

Не піддавайтеся паніці! І будьте здорові!

Віктор Вознюк



Додати коментар

Пожертвувати