Історія людства — історія війн

29.03.2022
0
673

Уся історія людства — це історія війн, а періоди миру — це підготовка до чергової війни…

Починаючи з війни Каїна проти свого брата Авеля, наш світ уже не може сам по собі жити у мирі. Дороги назавжди розійшлися. У нас просто немає можливості ужитися, домовитися, знайти точки дотику заради миру та спокою. У нас немає ресурсів, якщо хтось не дасть їх ззовні.

А все тому, що люди колись повірили, що вони самі стануть — як боги... Вони самі вирішуватимуть, що добро, а що зло, що біле, а що чорне. І що з того вийшло? Всесвітня історія нескінченних конфліктів — хто буде першим із богів, а хто другим...

Ось чому у світі всі воюють. «Богів» не може бути надто багато, і хтось завжди буде зайвим або неугодним.

Війна — це наслідок людської гордині, зачатої гріхом у саду Едему. Річ не в політиці чи економіці, нафті чи расизмі, а в первісному виборі людини — вирішувати свою долю самій... І ось ми майже на межі ядерної катастрофи.

Де прогрес? Де наші круті технології? Де демократичні цінності 21-го століття? Де це все? Чому це все не працює так, як треба?

Людині потрібна відповідь зверху. Потрібне пояснення від Бога. Ми як пташенята, що випали з гнізда, і тепер намагаємося зрозуміти, хто ми і де ми... Та страждання навколо — це Божий мегафон, яким Він намагається докричатися до нас і повідомити про допомогу й вихід.

Не бійтеся тих, хто вбиває тіло, — навчав Ісус. Є смерть страшніша — смерть друга, смерть, коли не просто знищать твій будинок чи твоє тіло, а навіки візьмуть у полон душу.

Бог закликає нас до Себе. Іноді для цього Йому потрібно створити на морі шторм.

Може, тільки тоді наші погляди піднімуться знову до Пана та Творця нашої історії?

 «...коли ви побачите те, що збувається, знайте, що близько Царство Боже» (Лк.21:31).

Андрій Ходорчук



Додати коментар

Пожертвувати