«Становлення справедливості в Україні»
Круглий стіл присвячений проблематиці
судових помилок

19.03.2021
0
289

17 березня 2021 року в Укрінформі відбувся Круглий стіл з циклу «Становлення справедливості в Україні», покликаний привернути увагу до проблеми виправлення судових помилок. Дискусію ініціювала ВРЦіРО у співпраці з Харківською правозахисною групою за сприяння Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ.

Представник Головуючого у ВРЦіРО протоієрей Олекса Петрів нагадав, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у своєму зверненні щодо становлення справедливості в Україні від 17 травня 2016 року заявила, що справедливості, як основи громадянської злагоди на землі України сьогодні бракує. «Виною тому стає і недосконале законодавство, і «черствість» чиновників, і несправедливі судові рішення, і сумнівна доброчесність багатьох суддів. Все це разом підсилює негативне ставлення у суспільстві до судової гілки влади, і до влади в цілому» — сказав Олекса Петрів. За словами священника, питання справедливого суду не підлягає розподілу за релігійною ознакою, стосується як віруючих, так і невіруючих, людей без релігії. З переконаністю можна свідчити, що будь-яка людина без винятку може опинитися у статусі засудженого довічно.

Цей вражаючий висновок підтверджується конкретними прикладами — зауважив координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко. На сайті «Боротьба за життя» представлені історії свавільно засуджених. Це різні люди, серед яких і християнський пастор Ярослав Мисяк, і кримський татарин Рашидбек Ісаков, що сповідує мусульманську релігію. Серед них — люди різних професій, з різними знаннями та досвідом.

Суддя Верховного Суду Аркадій Бущенко, колишній виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, звернув увагу на проблему відсутності ефективного правового механізму перегляду судових вироків. За його словами, без рішення Європейського Суду з прав людини це майже неможливо. «Проблема полягає в тому, що Верховний Суд нашим законом практично позбавлений можливості переглянути вироки навіть у тих випадках, коли ми бачимо, що відбулися очевидні помилки, скажімо певні порушення судового розгляду» — сказав Аркадій Бущенко. Суддя пропонує повернути в законодавство норму про можливість перегляду вироків за виключними обставинами — формулювання, яке існувало до 2010 року. Мається на увазі можливість перегляду вироків на підставі істотного порушення кримінально-процесуального закону, а також порушення процедури і неправильного застосування кримінального закону.

Перший заступник старшого єпископа УЦХВЄ Анатолій Козачок заявив, що питання утвердження в суспільстві верховенства права та справедливого судочинства є одним із пріоритетів духовної та громадської діяльності українських церков. «Церква як Божа інституція має вступатися за знедолених і говорити про несправедливість та пропагувати милість. При цьому влада, у тому числі судова, має відчувати відповідальність перед Богом за свої дії» — сказав Анатолій Козачок.

Учасники круглого столу дійшли згоди, що справедливість була і буде основою співжиття в демократичному суспільстві. Забезпечувати справедливість в сучасних державах покликані, насамперед, суди на засадах верховенства права та незалежності суду, що гарантує дотримання прав та свобод громадян України. Особливо це актуально у справах, пов’язаних з найтяжчими присудами, де ціною умисної, чи не навмисної помилки є найвища цінність — життя і гідність людини.

irs.in.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати