Християни в небезпеці — в Євразії, Африці та Індії

31.08.2022
0
284

Під час пандемії в багатьох країнах стало набагато складніше мандрувати, були розроблені нові методи контролю громадян. На початку не очікувалося, що обмеження проти хвороби обмежать навіть церкви й перешкоджатимуть християнам жити згідно своєї віри.

Багато церков стали транслювати свої богослужіння в інтернеті. Це дозволило досягти нових людей для Євангелії. Проте релігійна активність поза церквами часто обмежена законом у колишніх комуністичних країнах, у Євразії та Китаї, а також і в ісламських країнах та Індії. Причина в тому, що євангелізм, місія та прозелітизм заборонені там. Коли робота ЗМІ спрямована не лише на членів церкви, мовлення стає забороненим. А порушення заборон призводить до штрафів, судових розглядів, тюремного ув’язнення віруючих.

Цифрове мовлення було єдиним способом «збиратися» християнам під час пандемії. Світські ЗМІ стали вести наступальні кампанії в Росії, Білорусі, Центральній Азії, на Кавказі, та Близькому Сході проти протестантських церков, які, мовляв, нав’язують «релігійну пропаганду». Деякі з них були закриті та навіть конфісковані через «незаконні дії».

Коли Росія вторглася в Україну, становище євангельських християн змінилося, особливо в Білорусі та Росії. 10 євангельських християн нещодавно було засуджено на термін від 3 до 6 років у Білорусі. Одну п’ятдесятницьку церкву в Мінську було закрито.

Багато п’ятдесятницьких пасторів у Росії були під тиском, тому що влада звинуватила їх, що вони не підтримують президента. Медіакампанії працювали проти віруючих протестантів. Деякі християнські лідери залишили країну. Пастори з окупованих територій були заарештовані та депортовані на Донбас чи в Росію. Деякі християни зникли безвісти й невідомо, чи живі вони ще.

Дев’ять штатів в Індії ухвалили «Акти про релігійну свободу». Спочатку вони були спрямовані на захист «примусово навернених», але сьогодні використовуються як інструмент у руках гінду-націоналістів. На деяких віруючих, які мирно свідчили про свою віру та розповсюджували Біблії, були відкриті судові провадження. В Уттар-Прадеш покаранням за несанкціоноване навернення у віру може бути до 10 років ув’язнення.

У штаті Карнатака уряд прийняв рішення, що всі церкви та місіонери повинні бути зареєстровані. Незареєстрована місіонерська діяльність більше не дозволяється. Мета цього — не дати проводити зібрання, заборонити домашні церкви. У Чхаттісгарху індійська цифрова газета The Wire нещодавно опублікувала заяву лідера Хіндутви перед високопоставленими політиками, що меншості Індії, такі як християни, повинні бути обезголовлені!

Моліться

- за пасторів і християн, які під загрозою в Росії,

- за євангельських християн у Білорусі, які ув’язнені,

- за зниклих пасторів із окупованих територій України,

- за християн в Індії, які перебувають під тиском нових законів, що обмежують їхню діяльність.

Раулі Лехтонен, П’ятдесятницька Комісія з Релігійної Свободи (PCRL)
(Переклад: І. Бараненко)



Додати коментар

Пожертвувати