ХММК з будівельниками відвідали Луганщину

15.12.2020
0
518

З 22 до 29 листопада 2020 року волонтери християнської мобільної медичної команди та волонтери-будівельники здійснили черговий виїзд у Луганську область для допомоги постраждалим після пожеж.

«Карантин карантином, але коли люди залишилися без даху над головою, ми не можемо бути байдужими, тим більше — зима близько. Саме тому 18 волонтерів знову вирушили на Луганщину. Наша мета — завершити розпочате під час минулих поїздок будівництво домів для місцевих жителів та провести медичні обстеження і консультації. Дякуємо тим, хто чуйний до чужої біди, жертвує своїми фінансами, часом та комфортом заради інших» — зазначається на офіційній сторінці ХММК у Facebook.

Мобільна клінка — проект МБО «Надія в дії». Вона нараховує в Україні уже близько 300 волонтерів. Щороку ХММК здійснює численні виїзди по областях відповідно до запрошень місцевих церков. Зазвичай медики їдуть повним складом — 25-30 чоловік. Це дозволяє примати 200 чоловік на день, до 1000 за тиждень.

«Цього разу ми їздили на Луганщину на запрошення церкви с. Тошківка, — розповідає головний лікар ХММК Олександр Марців. — Знаємо її ще з 2015 року, вже багато разів там бували. А це вже вдруге їздили спільно з будівельними бригадами. У зв’язку з пандемією ми не можемо зараз проводити дуже великих заходів. Тому нас було лише 8 медичних працівників і 2 помічників. Працювали в невеликих селах у прифронтовій зоні — Оріховому та Кримському. Проводили прийом місцевих жителів, консультували, надавали медичну допомогу. Мали у своєму розпорядженні пересувну лабораторію, УЗД, рентген, ЕКГ. Усього прийняли більше 200 чоловік. У цій зоні є своя специфіка, люди більш душевно травмовані і потрібно знайти правильний підхід, правильні слова. Якщо люди не проти, завжди пропонуємо помолитися з ними. Ми були в селах, які потерпіли від вересневої пожежі. Ті будинки, які війна не зруйнувала, знищила пожежа… Крім того, там великий дефіцит медичних працівників. Багато сіл практично залишені напризволяще, тому з радістю приймають нас. Щоразу повертаємося з почуттям внутрішнього задоволення — що змогли послужити тим, хто має в цьому потребу».

«Мене попросили допомогти з пошуком покрівельників для поїздки на Схід, — розповів учасник гурту «Левит», волонтер «Голосу надії» Микола Кушнірчук. — Почав питати — ніхто не відгукується. І хоча я більше займаюся внутрішніми роботами, але оскільки мав вільний час, то вирішив поїхати допомогти, чим зможу. Усього нас було 8 будівельників — двоє з Волині і шестеро з Рівненщини. За тиждень встигли накрити два будинки, підбити стелі і змурувати грубку для постраждалих від пожежі — те, що планували і навіть трохи більше. Це були села, недалеко від лінії фронту. До цього я бував у подібних поїздках, але зазвичай ми поєднували фізичну працю з богослужіннями. З мобільною клінікою їздив уперше. Фізично було важко — день короткий, щоб зробити більше роботи, вставали о 5 ранку, снідали і годину їхали до об’єкту, бо дороги там погані. Проїжджаючи, дивилися на села, які погоріли — таке враження, ніби після Великої вітчизняної війни. Моторошно… Відразу після пожежі люди жили в теплицях, підвалах, льохах. Коли похолодало, стали шукати якісь занедбані будинки. Дуже шкода тих людей».

Олександр Семененко, пастор церкви с. Тошківка активно займається служінням на лінії фронту, зокрема — допомогою постраждалим від пожежі.

«Цього разу ми з волонтерами працювали в трьох селах — Капітановому, Аскалоновці та Муратовому; накрили два будинки, збудовані за листопад, а в третьому — зробили опалення, — каже служитель. — Відразу після пожежі ми почали відновлювати будинки, вивозити сміття… Нас підтримували брати із церков Харкова, Кіровограда, Черкас, Вінниці, а тепер і з Волині та Рівненщини. Багатьом допомогли продуктами, одягом. Чотирьом сім’ям — з  житлом. У цих селах ми благовістили ще до війни, а тепер у них сталося таке горе… Ми не могли їх лишити напризволяще. І після цього ставлення багатьох людей до нас змінилося. Зараз уже починаються морози, але весною плануємо продовжити будівництво. Тож запрошуємо небайдужих долучитися — фізичною працею, фінансами. Зараз збираємо кошти на матеріали. Побудова одної хатини 4х5х8 коштує 94000 грн».

Якщо ви бажаєте допомогти, звертайтеся в офіс місії «Голос надії» за контактною інформацією.

Дмитро Довбуш

 

 



Додати коментар

Пожертвувати