Уперше в Україні працівники соціальних громад вивчатимуть мову жестів

30.11.2022
0
279

15 листопада 2022 року в Ковельській міській раді за ініціативи Департаменту служіння людям із порушеннями слуху УЦХВЄ та благодійної організації «Жест допомоги» відбулося відкриття курсів мови жестів для працівників соціальних громад. 18 соціальних працівників виявили бажання вивчати жестову мову для комфортної комунікації з людьми, які мають порушення слуху.

«Без перекладача дуже важко орієнтуватися в державних установах, особливо під час оформлення документів та відвідування лікарні. Було б добре, щоб соціальні службовці, медики, поліціанти навчилися хоча б елементарних жестів», – саме такою думкою поділилася одна із жінок з інвалідністю Анна Федорук.

Організатор дійства Павло Смаль, директор департаменту праці з людьми з порушеннями слуху УЦХВЄ, зауважив: «Із 2000 року розпочалося інтенсивне вивчення жестової мови та активна праця з людьми, які мають вади слуху та мови. Представники влади самі переконалися в збільшенні кількості таких людей, яким теж потрібно вирішувати багато проблемних питань. Тому добре, коли в державних установах є люди, які знають мову жестів».

Словами підтримки до всіх присутніх звернулися голова Ковельської районної державної адміністрації Ольга Черен та голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак. Вони неодноразово були свідками роботи з людьми, які не чують, тому активно підтримують цю ініціативу.

«Відвідуючи якось одну бабусю, з вадами слуху, ми стали свідками, як жінці стало зле. Викликали швидку. Медичну допомогу надавав лікар літнього віку. Я за звичкою стала йому перекладати, на що він мені відповів: «Ні, не треба!» Чоловік сам розмовляв із пацієнткою мовою жестів. Виявилося, що медик вивчив її завдяки сусідові, який не чує. Бабуся була дуже щаслива від цього», — розповіла викладачка Ольга Мартинюк.

Тричі на тиждень по 2 години сурдоперекладачі ділитимуться досвідом та знаннями з волинянами. Загалом відбудеться 24 уроки, спрямовані на вдосконалення праці соціальних служб у Ковельському районі.

Тетяна Смаль, Галина Фурман, vhve.com.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати