У Любомлі звершили молитву-покаяння за провини щодо євреїв

21.12.2022
0
151

27 листопада 2022 року в місті Любомль відбулася молитва за мир в Україні. Участь у заході взяло духовенство ПЦУ, УГКЦ, РКЦУ, ВСЦ ЄХБ та УЦХВЄ.

Зокрема любомльська громада звершила молитву-покаяння перед Богом за вчинені провини стосовно євреїв та поляків, які свого часу проживали в цій місцевості. «А тепер, Господи, Боже наш, разом зі всією громадою ми впокорюємо наші серця перед Тобою та благаємо Тебе в Ім’я Сина Твого Ісуса Христа, прости нас за провини наші та батьків наших, прости за кров народу Твого Ізраїлю, пролиту в нашому місті та за кров польського народу, помилуй нас та край нашого проживання!» — молилися присутні.

На думку ініціатора дійства пастора Віктора Мартиновича з Кам’янця-Подільського, це надважлива подія для міста й країни в цілому, особливо в час війни. Аналогічний захід уперше був організований у 2017 році в селі Княгинин Кам’янець-Подільського району, а вже через 4 роки — у самому Кам’янці-Подільському.

Представники кожної конфесії, що були присутні на заході, ділилися біблійними роздумами, закликали громаду міста молитися за мир, спонукали не втрачати людяності в часи війни та учитися проходити цей складний період без нарікань.

Окрім молитов та проповідей, лунали пісні у виконанні хору церкви «Благодать» міста Любомль. Завершився молебень духовним гімном «Боже Великий, Єдиний», який виконала депутатка Кам’янець-Подільської міської ради Наталія Мартинович.

У кінці молитовного дійства пастор церкви ХВЄ села Краснилівка Камінь-Каширського району Валентин Карпік озвучив молитву-покаяння перед Богом, останніми словами її були: «Боже, через милість Твою велику та в Ім’я Твого Сина Ісуса Христа молимо Тебе: поблагослови наше місто та всю громаду, дай нам успіх у ділах рук наших і нехай розквітне наш край чистотою, праведністю та усяким добром! Нехай у нашому місті завжди перебуває ім’я Твоє! Амінь».

 

Історична довідка:

У часи Речі Посполитої Любомль був містом Холмської землі, а в єврейському адміністративному поділі — центром Белзько-Холмського округу. У 1920 роках у ньому проживав найбільший відсоток євреїв серед міст усієї Польщі. У 1929 році населення містечка складалося з 94% євреїв, 5% поляків і 1% українців. Від жовтня 1939 року по червень 1941 року в Любомлі панувала радянська влада, яка знищила старе єврейське кладовище й на тому ж місці після Другої світової війни побудувала «будинки для офіцерського складу». У жовтні 1942 року німецькі війська, увійшовши в місто, розстріляли майже все єврейське населення (понад 5000 осіб) біля цегельні, що стояла в лісі, біля села Бірки (тепер там встановлений пам’ятник геноциду єврейського народу). Після війни, у 1947 році за наказом радянської влади було зруйновано єврейську синагогу, побудову якої датували 1510 роком і вважали однією з найкращих юдейських мурованих святинь. Від будівлі залишився лише фундамент.

Галина Фурман, vhve.com.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати