Переслідування християн у світі досягають рівня геноциду

10.05.2019
0
399

Про це йдеться в дослідженні, проведеному за розпорядженням Міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта.

У проміжній доповіді, складеній комісією під керівництвом єпископа Труро Філіпа Маунтстівена, йдеться, що кожна третя людина на планеті виявляється жертвою переслідувань на релігійному ґрунті.

У доповіді стверджується, що християни — найбільш переслідувана категорія віруючих. Автори доповіді говорять, що християн масово змушують їхати з рідних місць, в результаті чого християнство може бути повністю винищено в багатьох країнах Близького Сходу. Наприклад, в Іраку до 2003 року проживали 1,5 млн християн, а на сьогоднішній день їх там залишилося менше 120 тисяч.

«Дані вказують не тільки на те, що християн переслідують у все більшій кількості країн, але також, що гоніння стають все більш жорстокими», — говорить єпископ Філіп Маунтстівен. Він додав, що «в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, що відповідає міжнародному визначенню геноциду за класифікацією ООН».

Міністр Джеремі Хант розпорядився провести це дослідження наприкінці грудня 2018 року, після того як в пресі вибухнув скандал навколо долі пакистанської християнки Асії Бібі, якій погрожували смертю, незважаючи на те, що суд визнав її невинною в образі ісламу. Міністр вважає, що британський уряд проспав переслідування християн, але ця доповідь, а також нещодавні напади на церкви на Шрі-Ланці, пробудили всіх, викликавши неймовірний шок. В результаті серії нападів на церкви і готелі на Шрі-Ланці у Великодню неділю загинули близько 250 осіб, і понад 500 були поранені.

Доповідь також особливо відзначає ситуацію в країнах Центральної Азії, зокрема, на пострадянському просторі. Уряди цих країн, йдеться в доповіді, успадкували радянську практику стосовно будь-якої релігії та розглядають релігійні організації, в тому числі і християнські, як загрозу. Іноді церкви просто забороняються — це зазвичай стосується п’ятидесятників і Свідків Єгови.

У Туркменістані були випадки, коли жінок, які перейшли в християнство з ісламу, викрадали та змушували їх виходити заміж за чоловіків-мусульман. У більшості країн Центральної Азії батькам заборонено приводити дітей в будь-яке місце, де проводяться релігійні обряди.

Остаточна доповідь буде опублікований цього літа, а зараз доступний текст попередньої версії.

irs.in.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати