Оприлюднили докази переслідувань віруючих
на Сході України і в Криму

27.06.2019
0
386

Українська громадська організація Truth Hounds оприлюднила звіт з інформацією про майже півсотні порушень міжнародного гуманітарного права для Міжнародного кримінального суду. Документ містить докази злочинів проти віруючих різних релігій і деномінацій на територіях Донецької та Луганської областей, непідконтрольних владі України, а також в Криму. В Україні презентація звіту відбулася 25 червня 2019 в українському кризовому медіа-центрі в м. Київ.

«На Донбасі і в Криму до військового конфлікту було релігійне різноманіття. Там жили віруючі численних православних, католицьких і протестантських деномінацій, багато мусульман, антитринітарії, крішнаїти, буддисти. Зараз члени релігій і конфесій, відмінних від Православної церкви Московського патріархату зазнають регулярних утисків з боку окупаційної влади, — заявив керівник проекту і документатор Truth Hounds Олександр Перепелов. — Наші польові команди документували ці військові злочини безпосередньо в Криму і в сірій зоні Донецької і Луганської областей. Частина даних отримали з відкритих джерел».

Як відзначили в організації, частина злочинів проти віруючих прикривається кампаніями проти екстремізму, частина є результатом потурання влади, а частина маскується прийняттям спеціальних дискримінаційних законів. Всі вони є порушенням ст.9 Європейської конвенції про права людини і ст.18 Загальної декларації прав людини, які гарантують кожному право вільно вибирати, яку релігію сповідувати.

«У злочинах проти віруючих присутній дискримінаційний аспект. Проаналізувавши зібрані за 5 років докази, ми бачимо, що проти віруючих застосовують фізичний та моральний тиск, церква Московського патріархату має привілейований статус на окупованих територіях, релігійні організації мусять перереєструватися і підпорядкуватися окупаційній владі ДНР, ЛНР і Криму, — підкреслив експерт з міжнародного права Truth Hounds Дмитро Коваль. — При цьому, як і заплановано, дуже часто такі організації не проходять етапу «експертної фільтрації», яка визначає, кому можна продовжувати діяльність, а кому ні».

Звіт, який в найближчі дні буде передано до офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, стане основою для майбутніх розслідувань міжнародних злочинів.

Завантажити звіт. Ознайомитися з резюме звіту на українській мові.

invictory.org

 



Додати коментар

Пожертвувати