100 років П’ятдесятниці
Конференція з нагоди ювілею

30.09.2021
0
316

16 та 17 вересня 2021 року волинська делегація християн віри євангельської взяла участь у святкуванні 100-річчя п’ятдесятницького руху в Україні. Вона, разом із делегацією з Рівненщини, була найчисельнішою на цьому святі. Відомо, що одним із перших вогнищ української П’ятдесятниці стало саме волинське й білоруське Полісся разом із Тернопільщиною.

Першого дня святкування ювілею єпископів, пасторів та інших служителів євангельських церков України й зарубіжжя приймала церква «Благодать» Софіївської Борщагівки, що біля Києва.

Розпочав святкове зібрання перший заступник старшого єпископа УЦХВЄ Анатолій Козачок о 14 годині. Він привітав присутніх із ювілеєм, оголосив святкове зібрання відкритим і запросив до молитви.

Після пісні, виконаної молодіжним хором Київської церкви християн віри євангельської, що на Кар’єрній, 44, до слова був запрошений старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко, який привітав присутніх, вказав на історичний контекст святкування й звершив подячну молитву. Зокрема, він сказав: «Ми зібралися, щоби дякувати Богу, щоби згадувати те, що пройшли наші попередники, щоби подивитися на всю канву історичних подій і в них побачити величезне Боже милосердя до нашої країни і до нашого народу».

Надано було слово Девіду Хасавею, 89-літньому євангелісту, який представляв п’ятидесятників Великобританії. У свій час він увозив Біблії в Україну, за що навіть був ув’язнений радянською владою.

Вітали українську церкву з ювілеєм й інші служителі із зарубіжжя: В’ячеслав Патрефелюк (Узбекистан), Ігор Цар (Казахстан), Іванас Шкуліс (Литва).

Особливі вітання присутнім та подяка старшому єпископу Михайлу Паночку за виховання молодого покоління в дусі євангельських цінностей прозвучали з вуст доктора педагогічних наук Ірини Сіданіч.

Звучали вітання зі Швеції, Румунії, Молдови, США.

Зокрема Віктор Павловський (старший єпископ церков ХВЄ Молдови), привітавши зібрання з ювілеєм, провів невеликий диспут із чотирма служителями про роль П’ятидесятниці в особистому житі.

Після вітань Павла Сівця (Об’єднана Церква ХВЄ), Віктора Лимонченка (Об’єднання слов’янських церков Східного узбережжя Америки), Олександра Зайця (Українська євангельська церква) присутнім був запропонований блок доповідей про уроки сторічної історії п’ятидесятницького руху в Україні.

Дмитро Коваль доповідав про управління євангельською громадою та зрощення церковних лідерів. Олег Борноволоков – про розуміння хрещення Святим Духом п’ятидесятниками. Михайло Мокієнко – про роль культури в євангельському середовищі. Віталій Гура – про значення богословської освіти. Михайло Хром’як – про активну публічну діяльність та інтеграційну роль п’ятидесятництва.

Підсумкову проповідь на святковому зібранні виголосив Віктор Прохор (єпископ Національного Слов’янського Дистрикту Асамблей Божих США).

Святкування 100-літнього ювілею Української Церкви ХВЄ продовжилося наступного дня проведенням урочистої Академії в «Українському домі» м. Києва.

Організатори влаштували виставку документів, пов’язаних із історією Церкви, та демонстрацію рукописної Біблії, у створенні якої взяло участь понад 30000 українців різних конфесій – проект було започатковано Українським Біблійним Товариством, який завершився у 2021 році.

Урочиста частина програми розпочалася натхненним співом молодіжного хору церкви християн віри євангельської з м. Вараш Рівненської області. Після цього на сцену піднялися представники трьох поколінь служителів церкви, щоб розповісти, як Дух Святий діяв у їхньому житті та служінні. 82-річний Василь Бровко, який свого часу служив старшим пресвітером церков на Тернопільщині, перший заступник старшого єпископа УЦХВЄ Анатолій Козачок та молодий служитель Маркіян Клепач. Особисті свідчення цих людей показують, що з часом дія Духа Святого не змінилася – змінювалися лише обставини життя.

Під час урочистої Академії було продемонстровано документальний фільм «П’ятидесятники України. Сто років віри та боротьби». Стрічку зняла команда відомого тележурналу «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». У фільмі озвучено імена піонерів п’ятидесятницького руху, ключових фігур становлення й розвитку Церкви, показані важливі віхи й події історії.

Державний секретар Кабінету міністрів Олександр Ярема зачитав привітання від прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. З побажаннями рости та залишатися світлом для світу до присутніх звернулися політики Олександр Турчинов, Юлія Тимошенко, Тарас Батенко. Від імені Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій привітав п’ятидесятників митрофорний протоієрей Олекса Петрів. А від Ради Євангельських Протестантських Церков – єпископ Анатолій Гаврилюк. Єпископ оцінив п’ятидесятницький рух як потужний об’єднавчий фактор для нашого суспільства.

Від української діаспори християн поздоровив Голова Євангельського Слав’янського Дистрикту Асамблей Божих США Віктор Прохор. Він закликав братів і сестер бути такими ж твердими прихильниками Євангелії, якими вони були протягом цього вікового шляху.

Доктор філософських і кандидат історичних наук, дослідник п’ятидесятницького руху Михайло Мокієнко зробив аналіз основних віх розвитку п’ятидесятницького руху за століття, його надбань, зокрема освіти, культури й соціального служіння. Він розповів, які великі результати були отримані при зовсім невеликих можливостях, що дозволяла радянська влада. Переконливо розвінчав міф про невігластво віруючих і довів, що освіта як богословська, так і світська високо цінувалася засновниками руху як дієвий інструмент проповіді Євангелії та служіння людям. Також показав документи, у яких віруючі поставали висококультурними інтелігентними людьми, а не невігласами, як їх змальовувала радянська система.

Із заключним словом до учасників Академії звернувся старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко: «Сто років тому почався потужний рух. Але це не означає, що Церква народилася сто років тому. Вона народилася в ті дні, коли перед величезним трьохтисячним натовпом став боязкий рибалка апостол Петро й сміливо виступав публічно. У день П’ятидесятниці відбулася подія, яка заклала потужний фундамент для розбудови Церкви Христової», – підкреслив старший єпископ.

Завершився захід святковим фуршетом, під час якого звучали вітання та щирі побажання гостей.

chve.org.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати