Вона не була красивою

30.04.2018
0
982

Жили дві сестри. Одна була красива, а друга добре співала. У першої було тисячі друзів на Facebook, а друга мала аккаунт тільки в Однокласниках. Не встигла перша поставити фото на Instagram, як там були сотні Like, а в іншої під аватаркою було всього два лайки (мама і хрещена)...

Я думаю, що приблизно так виглядало життя двох сестер Лії і Рахілі. Біблія каже, що Рахіль була гарною і станом, і обличчям, а Лія мала хворі очі. Хто з вас носить окуляри? Вам легше уявити собі життя без окулярів 3000 років тому, коли у вас зір мінус 5. Як жити, коли нічого не можна побачити? Дякую Богу за цивілізацію!

Ще в Рахілі все завжди краще виходило. Вона зустріла кохання всього свого життя. Її хлопець погодився працювати за неї 7 років, а Лія навіть заміж вийти не могла. Коли все-таки вона й вийшла заміж за допомогою батька, то її чоловік Яків, м'яко кажучи, недолюблював її.

«Очі ж Ліїні були хворі, а Рахіль була гарного стану та вродливого вигляду. Яків увійшов і до Рахілі, і покохав також Рахіль, більше, як Лію... І побачив (Бог), що зненавиджена Лія, і відкрив її утробу... Лія зачала і народила сина, і назвала ім'я йому Рувим, бо сказала була: Господь споглянув на недолю мою, бо тепер покохає мене чоловік мій… І ще зачала і народила сина, і сказала: Тим разом я буду хвалити Господа. Тому назвала йому ім’я Юда» (1М.29:17-35).

Лія все життя намагалася привернути любов чоловіка. Коли народився первісток, вона сказала: «Тепер мій чоловік буде любити мене більше!» Коли вона народила третього сина Левія, то сказала: «Пристане до мене чоловік мій». Але цього не відбулося. Перед тим, як народити п’ятого сина, їй довелося «купувати» свого чоловіка в сестри за яблука, знайдені Рувимом. Зовсім незавидне життя...

Але, що цікаво, Бог подивився на долю Лії і вирішив благословити її з однієї простої причини: «І побачив, що зненавиджена Лія, і відкрив її утробу, а Рахіль була неплідна» (1М.29:31).

Богу подобається благословляти людей, яких недолюблюють, яких принижують. Лія народила поза чергою, тому що зненавиджена. Якщо тебе недолюблюють, ігнорують — радій, ти поза чергою на Боже благословення! Коли з тебе сміються — це тобі знак від Бога: благословення стоїть біля дверей!

Спочатку Яків не хотів Лії, він її не любив, але в кінці життя, коли помирав, то заповів своїм синам, щоб вони поховали його з Лією, а не з Рахіллю (1М.49:29-31).

Іноді те, що ми не хочемо на початку, виявляється кращим від того, чого ми хотіли. У вас траплялося таке, що ви просили щось у Бога, а відповіді не було, але через певний час дякували Йому, що Він тоді не відповів?

Моя знайома просила в Бога за хлопця, який не звертав на неї уваги. Вона вийшла заміж за іншого. Той теж одружився. Через певний час, дивлячись на його долю з розлученням і в’язницею, від щирого серця дякувала Богові, що Він «не відповів» їй у молодості. Бог бачить і знає все наперед. Може, ти просиш щось у Бога і страждаєш, що Він не відповідає. Продовжуй жити! Те, що не розумієш сьогодні, зрозумієш завтра. Те, на що сьогодні ти нарікаєш: «Чому Бог не відповідає?», завтра скажеш: «Алілуя!»

Лія, незважаючи на важкі обставини, змогла подолати все й стати матір’ю великих людей! Вона творила історію... Її нащадками стали Мойсей, Аарон, Калев, усі священики й левити, а також такі знаменитості, як Давид, Соломон, Єзекія й усі юдейські царі. Слово «єврей» англійською мовою буде Jewish і походить від імені Юда. І найголовніше — від родоводу Лії походить Ісус. Як же так, що жінка, яка не мала майбутнього, не була красунею, яку недолюблював чоловік, змогла стати матір’ю такого впливового потомства?

У Лії була правильна життєва позиція й правильний погляд на Бога. Коли Лія народила четвертого сина, вона назвала його Ядах (Юда). Ім’я Ядах має два значення. Перше, це вища форма хвали Богу. Її недолюблюють, а вона каже: «Вся слава Богу! Тепер-то я буду хвалити Господа!» Мені подобається її ставлення до труднощів і проблем. Друге значення слова «Ядах» — це вісь або поворот. Коли ми славимо Бога, Він змінює події!

На кінець хочу сказати, що не важливі обставини твого народження. Не важливе ставлення людей до тебе, не важливі твої фізичні особливості. Не це приносить успіх. Важлива твоя правильна життєва позиція й твоє ставлення до Бога. Якщо у важкі хвилини ти будеш казати: «Ядах, слава Богу», то, я вірю, і ти зможеш творити історію.

Роман Савочка

 



Додати коментар

Пожертвувати