«На славу Господню натхненно грають»
Ювілей духового оркестру

30.01.2018
0
882

Наприкінці січня цього року в Горохівській церкві християн віри євангельської відбулося святкове богослужіння, приурочене двадцятип’ятиліттю створення в цій християнській общині духового оркестру.

Коли в місті Горохові була заснована євангельська церква, у яку входили не тільки християни цього міста, але й віруючі багатьох сіл, служителі церкви – пресвітер Мельничук Я.Т., диякони Синюк П.Р., Сусь М.В. та Сірук М.Т. ініціювали створення духового оркестру.

Було запропоновано організувати духовий оркестр та вести заняття з ним учителю дитячої музичної школи Віктору Назарчуку. Брат Віктор після закінчення музичного училища отримав направлення на роботу саме в Горохів. Його знали як хорошого спеціаліста, серйозного, вимогливого, старанного в роботі та наполегливого в досягненні результатів.

Силами місцевої церкви, завдяки особливій жертовності окремих її членів вдалося придбати два комплекти музичних інструментів, які постійно оновлювалися та поповнювалися більш якісними та кращими зразками.

Нині склад духового оркестру налічує три з половиною десятки музикантів різного віку, наймолодшому з яких – Іллі Музичуку – чотирнадцять років, найстаршому – Петру Бойку – біля шістдесяти. Упродовж 25 років існування оркестру в його рядах було ще 45 чоловік, які залишили колектив через життєві обставини.

Духовий оркестр зі своїми програмами за час своєї діяльності відвідав багато сіл і міст України, зокрема Івано-Франківськ, Рівне, Харків, Львів, Тернопіль, Кривий Ріг… Він був почесним учасником святкування Дня подяки, який проводився на державному рівні вперше в палаці «Україна» в нашій столиці. У 2015 році учасники духового оркестру брали активну участь в проведенні «Фестивалю надії» за участю всесвітньовідомого євангеліста Франкліна Грема в м. Львові, на якому зібралося чотири десятки тисяч наших співвітчизників.

Цей музичний колектив є постійним учасником загальноміських заходів, які проводяться в Горохові, різноманітних християнських молодіжних фестивалів, з його участю відбуваються урочисті та похоронні події в церквах Горохівського району, Волинської області та далеко за її межами. Силами учасників цього колективу проводяться Богослужіння, адже серед них є і проповідники Євангелії, і співаки, і декламатори віршів…

Духовий оркестр став свого роду візиткою самого міста Горохова, адже рідко де сьогодні можна знайти музичний колектив такого виконавського рівня, який мерія міста часто залучає до святкування різних державних подій та інших заходів.

Віктор Петрович проводить заняття духових оркестрів також у церкві Адвентистів сьомого дня міста Горохова, церкві християн-баптистів села Скобелка Горохівського району та міста Луцька, надає посильну допомогу в створенні та діяльності духових оркестрів інших християнських общин окремих населених пунктів області, всіляко сприяючи сіянню в людські серцях прекрасного й вічного.

У репертуарі цього музичного колективу десятки різноманітних творів європейської класики, вітчизняної духової музики, хорових церковних гімнів, єврейської музики, зокрема такі, як «Де згода в сімействі» (Г. Сковорода), «Як славен наш Господь в Сіоні» (Д. Бортнянський), «Алілуя» (Г. Гендель) та інші. Обробки хорових творів для оркестрів замовляють у відомих професійних аранжувальників.

Постійне перебування Віктора Петровича в колі євангельських християн, участь у Богослужіннях, слухання Слова Божого викликали в нього серйозне бажання віднайти істину. І це йому вдалося – у 2000 році він прийняв святе водне хрещення по вірі. З цього часу по-особливому розуміє, що займається не тільки потрібною й корисною культурно-просвітницькою та педагогічною діяльністю з дітьми й дорослими, а й виконує справу свого покликання перед Богом. Його праця відбувається з Господньою допомогою та під Його керівництвом.

Сорок років Віктор Петрович працює з дитячими та дорослими музичними колективами, навчає грі на духових інструментах у Горохівській дитячій музичній школі. Йому пішов сьомий десяток, але можна тільки захоплюватися його життєвою енергією, оптимізмом та самовідданою працею на ниві служіння Богові. Постійно перед собою ставить нові цілі, намічує плани та досягає їх. Репетиції, поїздки, проведення індивідуальних занять, написання нот – усе це потребує і часу, і сил. Усі знають Віктора Петровича як вимогливого до себе та наполегливого в праці, тому й від інших завжди вимагає високої виконавської дисципліни й відповідальності.

На урочистому Богослужінні були присутні працівники Горохівської дитячої музичної школи, серед яких її директор Цехош О.А., завуч Лотвін М.В., учитель гри на духових інструментах Шкорупський Б.О. та ін., начальник відділу культури Горохівської РДА Колесник Д.І., колишні директори цієї музичної школи Старушик П.П., Касько О.Д., музиканти міста та району, з якими Віктора Петровича зводила доля, просто шанувальники духової музики та гості.

Пресвітер церкви міста Горохова Вакуліч М.П. дякував Богові за те, що цей музичний колектив є справжнім благословенням від Бога для громади та жителів міста, адже християнські гімни в його виконанні часто піднімають дух слухачів, мелодії оркестру зворушують серця людей, заспокоюють їх, вселяють надію на краще та справжню віру в Бога.

До вітань долучився пресвітер церкви християн-баптистів села Скобелки, з якою Горохівська церква християн віри євангельської постійно спільно проводить євангелізаційні, культурно-просвітницькі християнські заходи, а також Петро Шумчук, який на завершення Богослужіння закликав до спільної молитви подяки Богові.

Після Богослужіння ювіляри-музиканти та гості свята продовжили спілкування за святковим столом, приготовленим з любов`ю та щедрістю місцевою церквою.

Усі бажали в цей день керівнику духового оркестру Віктору Назарчуку та всім його музикантам творчих досягнень та перемог у справі спасіння людських душ на славу Господню.

Ігор Крощук, vhve.com.ua

 

 

 



Додати коментар

Пожертвувати