Опитування: українці найбільше довіряють волонтерам

30.01.2018
0
536

У порівнянні з минулим роком баланс довіри/недовіри у всіх інститутів в Україні або майже не змінився, або погіршився. Найбільше українці не довіряють усім керівним інституціям, а довіряють — волонтерам і громадським організаціям.

Про це повідомила директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна, посилаючись на результати дослідження, пише Укрінформ.

«Щодо рейтингів довіри, то особливих сенсацій немає. У порівнянні з минулим роком рейтинги політичних лідерів і державних і соціальних інститутів йдуть вниз, недовіра посилюється. І найбільше недовіри — до вищих керівних інстанцій. Це, перш за все, Верховна Рада, це — уряд України, це всі правоохоронні інститути, прокуратура, суди, державний апарат, Президент, Національний банк, комерційні банки, політичні партії. Це — інститути з низьким рейтингом довіри. Причому дуже низьким», — підкреслила Бекешкіна.

Згідно з опитуванням, серед політичних інститутів гіршу оцінку з довіри отримали Верховна Рада (-76%), державний апарат (-75%), політичні партії (-71%), уряд України (-65%), Президент України (-60%). До лідерів недовіри також потрапили такі складові правоохоронної системи як суди (-75%) і прокуратура (-74%). Дуже високим рівень недовіри виявився і до комерційних банків (-73%) і Національного банку України (-67%). Найгірший баланс довіри/недовіри мають російські ЗМІ (-77%).

Негативний баланс довіри/недовіри мають і інші соціальні інститути: поліція (-46%), СБУ (-26,5%), профспілки (-25%), західні ЗМІ (-22%), патрульна поліція (-19%), омбудсмен (-17%), НАБУ (-12%), органи місцевого самоврядування (-12%), ЗМІ України (-6%).

«Щодо позитивних змін, то краще виглядає НАБУ. Це єдина державна організація, в якій на 17% покращився баланс довіри/недовіри. Хоча переважає недовіра (-12). Довіряють як і раніше, перш за все недержавним інституціям. Це волонтерські організації, громадські організації, церква. А з державних єдина організація, якій явно довіряють, — це армія», — зазначила Бекешкіна.

Серед соціальних інститутів кращий баланс довіри мають волонтерські організації (+37%), Збройні сили України (+37%), Церква (+25%), громадські організації (+4%). Зате інші інститути, довіра до яких оцінювалося в опитуванні, мають негативний баланс довіри.

Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2004 респондентів у віці від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

НХМ

 



Додати коментар

Пожертвувати